Blå färg
Ett lägenhetshus med inglasade balkonger

Tips när du ska renovera dina balkonger

ER Projektpartner är din leverantör av tjänster för att din Brf ska få stöd i ert balkongprojekt.

Balkonger ska hålla i femtio år och ofta väntar vi lite till innan det är dags att renovera dem.

Vi bedömer då balkongernas skick genom att titta efter strukturella skador, rost, sprickor eller andra säkerhetsrelaterade problem. Om det visar sig att balkongerna ska åtgärdas, kan vi tillsammans se på vad som är bästa lösningen. Lappa och laga, gjuta nya eller byta till något annat?

Tillsammans och med hjälp av duktiga entreprenörer tar vi fram underlag om byggnadsklassning och arkitektur, byggnadsteknik, ekonomi och olika materialval. Även energiförbrukning och driftkostnader behöver vägas in.

Vi väger in vad som har fungerat över tid, vad som stoppats av brandmyndigheter och vilka kravs som ställs på tillgänglighet och säkerhet.

Vi bevakar dina intressen och ser till att balkongerna professionellt handlas upp i konkurrens.

Det är bra att ta del av tidigare erfarenheter. Så följ med oss till Nyköping för att hälsa på hos Brf Björnroten i Nyköping.

Där möter vi entreprenören Janne Karlsson från Balco. Balco är en svensk balkongkoncern med egen utveckling, egen produktion och eget montage, som specialiserat sig på bostadsrättsföreningar.

Porträttbild på Janne

Vi bad Janne berätta om några erfarenheter från Brf Björnroten och andra balkongprojekt.

"Det är viktigt att tidigt ha en dialog där det är högt i tak, för att verkligen ta reda på vad som är möjligt. Det vi gör nu, ska ju vara kvar i över femtio år. Ibland gör vi både större och inglasade balkonger, för att återspegla att vi idag har andra önskemål, annan familjesituation och annan ekonomi än när husen byggdes.""

"Tveka inte heller att kunskapa själv med olika leverantörer. Så att ni sedan kan utvärdera både pris och kvalitet, när ni med hjälp av er projektledare/ombud handlar upp er entreprenör.""

”Här på Björnroten fick Balco möjligheten att vara med och lösa många knutar. Tillsammans anlitade vi en byggnadsantikvarie och tog i dialog med stadsbyggnadskontoret fram större balkonger med dolda infästningar. Vi fick också tillstånd att glasa in genom att välja en av marknadens mest eleganta inglasningar. På så vis kan de boende använda sin balkong på ett helt nytt sätt under fler månader på året.”

”Vi älskar att jobba med balkonger, vill du lära dig mer redan nu så kan du besöka vår balkongskola på nätet!”

Vi tackar Janne för bra tips!

ER Projektpartner lotsar dig och din fastighet genom dina byggprojekt. Vi gör det genom att tidigt dela upp projektet i ett antal grindar, där du som styrelse fattar beslut om både helheten och de enskilda delarna. Varje del är väl avgränsad och innehåller en arbetsbeskrivning med information om teknik, ekonomi, miljö och eventuella myndighetsbeslut. Men också särskilt viktigt, förankring hos och information till medlemmarna. På så vis blir det resan trygg, hela vägen fram till färdigt projekt.

Vänliga hälsningar,
ER Projektpartner